Anasayfa / Genel / Kıl dömesi nerede olur

Kıl dömesi nerede olur

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) nerelerde olur dendiğinde insanların aklına daha çok batık diye tanımlanan hastalık gelir aslında kıl dönmesi % 99 kuyruk sokumunda % 1 kadar da göbekte görülür çok seyrek olarak berberlerde meslek hastalığı olarak parmak aralarında görülür.
Pilonidal sinüs denildiğinde kuyruk sokumunda olan hastalık pilonidal sinüs akla gelir ve hastaların nerdeyse % 99 u bu bölgededir.
Kuyruk sokumu dışında şu bölgelerde görülür;

Göbekte Kıl Dönmesigöbek kıl dönmesi

Göbek çukurunun salyangoz gibi yapısından kaynaklanan bir durumdur. Diğer kıl dönmesinde olduğu gibi göbek çukurundaki kıllardan değil o civara dökülmüş kıllar, tüy ve tozlardan meydana gelmektedir. Kilolu kişilerde çukur daha belirgin olduğundan daha sık görülür. Bölgeye dökülen kıl, tüy ve elbise tozu gibi yabancı cisimler göbek çukurunun derinliğine doğru ilerler burada cilt altına girerek iltihap ve apselere sebep olur. Tedavisi temizlik şeklinde yapılır ameliyat çok seyrek ihtiyaç duyulan bir durumdur. Ucu pamuklu çubukla her banyoda temizlemek tedavi ve tekrarını engellemek için yeterlidir.

Parmakta Batık

Literatürde tek tük yayınlanmış oldukça seyrek görülen bir durumdur, saç tıraşı esnasında parmakların arasına kıllar girer.
Bunun dışında kıl dönmesine benzeyen ve doğru tanımlama olmasa da kıl dönmesi olarak adlandırılan hastalıklar.

Koltuk Altında Kıl Dönmesi

Köpek memesi olarak adlandırılır. Gerçek anlamda kıl dönmesi değildir. Koltuk altı kıllarında gelişen bir iltihaptır. İltihap apse şeklinde şişer ve büyür ciddi ağrıya sebep olur. Tedavisi apse yada iltihap gibi yapılır. İltihap olduğu dönemde antibiyotik verilir apseleştiyse boşaltılır. Tekrarını en engellemek için kıllar kökünden alarak değil üstten kesilerek yapılmalıdır, kalıcı olarak kurtulmak için en eltili yöntem lazer epilasyondur.

Kasıkta Kıl Dönmesi

Batık olarak isimlendirilir. Bu da gerçek anlamda kıl dönmesi değildir genellikle ağda ile alma sebebiyle oluşur. Tüyün yolunu şaşırıp içeri doğru büyümesidir. Genellikle ara sıra uzun tüy çıkar. Tedavide iltihap varsa antibiyotik verilir apseleştiyse boşaltılır. Tekrarından korunmak için içerden çıkan uzun tüy kökünden çekilmemeli üst kısmı makasla kesilmelidir bu sayede tüy kendine yeni bir yol yapar. Kalıcı olarak kurtulmak lazer epilasyonla mümkündür.
Vücudun diğer bölgelerindeki görülen batıklar
Sakalın boyun bölgesi tıraş sebebiyle, bacaklardaki ağda ile tüy aldıktan sonra oluşur genel yaklaşım kasık bölgesindeki gibi olmalıdır.

Burunda Kıl Batması

Burun kıllarını çekerek alanlarda görülen bir tür kıl dibi iltihabıdır en doğru yaklaşım çekmemektir. İltihap olduğunda burun şişip ciddi sıkıntı yapabilir.

Bacakta Kıl Dönmesi

Yine yanlış tanımlama olarak bu kelimeler kullanılmaktadır, asıl adı fronkülit Türkçe bir tür iltihaplı olay olan batıktır. Ağda ile kıllar kökünden çakilir, çekilen kıllar kökten yeniden oluşarak uzar, uzarken yolunu şaşırır ve derinin altında bir miktar büyür. Tedavisinde dışarı çıktıktan sonra kökünden çekmeden makasla kesmek gerekir. Çekilirse yeniden yolunu şaşırabilir. Çok sık çıkıyorsa ağda yaptırmamak gerekir.

https://www.ideaklinikankara.com/kil-donmesi/

 

kıl dömesi nerelerde olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz