Anasayfa / Genel / Yağ bezesi nasıl geçer

Yağ bezesi nasıl geçer

Lipom Türkçe adıyla yağ bezesi bir diğer adıyla lipoma cilt altında bulunan yağlı tabakadan kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. Cilt altında nerdeyse vücudun her yerinde oluşabilir. Geniş bölge olması sebebiyle en sık gördüğümüz yer karın ve sırt gibi gövde alanıdır, ikinci sırada kol ve bacaklar gelir. Kafada olanlar farklı bir yapıya sahiptir ve onlara kist denir ancak tedavisi aynı şekilde yapılır. Vücuttakiler bir şekilde elbiseyle kamufle edilebilirken görünen yerdekiler hastaya estetik olarak rahatsızlık verir.yağ bezesi aldırma ankara

Yağ bezeleri neden olur

Oluşma sebebi net bilinmemektedir bazı ailelerde daha sık görülmesi genetik olduğunu düşündürmektedir ve kişinin yağlı dokusu biriktirme yeteneğinin anormalliğinden kaynaklanır. Hücrenin çok fazla sentezlemesinden kaynaklanır yani bir anlamda bir hücrenin aşırı büyümesidir.

Yağ bezesi ailesel midir

Kesin aileseldir denilemez ama kişisel yatkınlık bazı ailelerde daha fazladır, yani anne babada olması o kişide olma ihtimalini artırır.yağ bezesi aldırma izmir
Beze nasıl anlaşılır ; Çok fazla belirtisi yoktur çünkü genellikle ağrı veya başka bulguya sebep olmaz, cildin altında hareket ettirilebilen ve rahatça teşhis edilebilen küre veya yumurta biçiminde bir tür iyi huylu doku tümörüdür. En büyük özelliği sınırlarının net olması ve hareket ettirilebilmesidir.
Avuç içi,ayak tabanında çok seyrek rastlanır. Büyüdüğünde gözle görülebilir.

Yağ bezesi aldırmak

Tek tedavi yöntemi dokunun çıkarılmasıdır yani ameliyatla tedavi edilir. Ameliyatta dikkat edilmesi gereken en önemli konu estetik amaçla çıkarılan yerde daha çirkin bir iz oluşturmamaktır, bu amaçla olabilecek en az kesi yapılmalıdır. Cilt bezenin çıkarılabileceği en küçük şekilde açılıp dokudan çıkarılır. Bu konuda tecrübeli bir cerrah 5 cm çapında bir beze 2 cm den çıkarabilir böylece 5 cm değil 2 cm iz kalır ki bu oldukça kabul edilebilir bir iz olur. Çıkarılan dokunun incelenmesine genellikle ihtiyaç duyulmaz çünkü gözle muayenede iyi huylu olduğu anlaşılır. Ameliyat küçük olduğu için hasta normal yaşamına dönebilir, dikişler estetik dikiş olarak konursa ertesi gün banyo yapılabilir.yağ bezesi kendiliğinden geçermi
Estetik olarak daha az iz kalması için lipom fazla büyümeden alınmadır çünkü ne kadar büyürse çıkarmak için gereken cilt kesiği de o oranda büyük olur.
Beze kansere çevirir mi ? Kesinlikle kansere dönüşmez, iyi huyludur. Çok büyüse bile yine de kanserleşmez, kanser olan tipi farklıdır.

Kanserleşmiş Yağ Bezisi Nasıl Geçer

Kötü huylusu olan liposarcom kanserdir, çok seyrek görülen bir tümördür genellikle öldürücü değildir ancak ameliyat sonrası çok sık tekrarlar. Orta düzeyde kötü huylu kabul edilen liposarcom ayrı bir konuda incelenecektir.
Kist ameliyatı ücretleri ayrı bir sayfada incelenmiştir, site ana sayfasından ulaşabilirsiniz.

yağ bezesi aldırmak

Yağ kistinin zararları

Genellikle kistin diğer öldürücü hastalıklar gibi ciddi bir zararı yok ancak önemli olmasa da hastanın yaşam kalitesini düşüren etkileri vardır. Göz arkası kulak kanalı gibi yerlerde olduğunda ciddi sıkıntı verebilir yani zararı bulunduğu yere göre değişebilir.yağ kisti zararlımı
Kist iltihaplanabilir; içeriğindeki yağlı dokuda mikrop kapar ve cerahat şeklinde pislik birikir, giderek şişer ve patlar. patlayıncaya kadar şiddetli ağrı olcağı için iltihap ilerlemeden küçük bir ameliyatla boşaltılması daha doğru bir yaklaşım olur. İltihaplı dönemde kapsül çıkarılamayacağı için büyük ihtimalle tekrarlar ve ameliyatla alınması gerekir.yağ kisti zararları
Estetik kusur oluşturur;
Görünen yerlerde olduğunda kişiyi estetik olarak rahatsız eder.
Büyür; Kistler büme eğilimindedir, bağımsız bir yapı gibi davranır ve sınırsız büyüyebilir, küçücük bir kist 5 kilo büyüklüğe erişebilir.Kitle büyüdükçe yapılacak ameliyatta büyüyeceği için fazla büyümesine müsade edilmeden aldırılmalıdır.yağ kisti kanserleşirmi
Ezilebilir;
Bulunduğu bölgeyi carpmak ezilmesine sebep olur, ezildiğinde doku içine kanama olur ve etrafı morarır.
Kist kansere dönüşürmü akla gelebilecek bir diğer soru da budur. Kist kanserleşmez ancak baştan itibaren kanser olarak büyüyen liposarkom adında bir kanser türü vardır ve farklı bir hastalıktır. Liposarkom çok seyrek görülen bir hastalıktır.yağ kisti nasıl geçer

Yağ Bezesi Ameliyatı

yağ bezesi kendiliğinden geçermiBezenin tedavisi cerrahi yöntemle yapılır. Deri bezenin çıkarılabileceği en küçük şekilde açılıp dokudan çıkarılır. Genellikle kitlenin büyüklüğünün 1/3 kadar yeri kesmek yeterli olmaktadır ve bu şekilde çok az bir izle tedavi yapılabilir. Büyük cerrah büyük keser mantığıyla kistin büyüklüğü kadar açmak gereksiz yere oluşacak izin büyük olmasına sebep olur, bu sebeple ameliyattan önce bu durum konuşulmalı daha doğrusu bu konuda tecrübeli bir cerrahtan yardım alınmalıdır.

Lipsuction denilen göbek ve basen yağlarını alma tekniği ile lipomların tedavisi yapılabilir bu teknikte ciltte açılan 6-7 mm lik delikten boru yardımıyla bez emdirilerek çıkarılır ancak kapsülün çıkarıldığından emin olunamaz ve beze yeniden oluşabilir.
Cerrahi yöntemde kapsülün çıkarıldığından emin olunduğu için başarı şansı % 100 ler düzeyindedir. Başka yerlerden çıksa da alınan tekrar oluşmaz. Ancak başka bölgelerde başkaları çıkabilir.

Bu kistler kötü huylu olmazlar ancak çok çok seyrek görülen liposarkom adlı kötü huylu kistler görülebilmektedir. Kötü huylu olanların tedavisi de ameliyatla yapılır, başka organlara sıçramadığı için hayati tehlike yaratmaz ama tekrar eğilimi yüksektir.

Kistler tekrarlama ihtimali yok diyecek kadar düşüktür tabiî ki kapsülünün çıkarılması durumunda tekrar etmeyecektir.

Ultrasonla eritme ve lipoliz gibi uygulamalar göbek, basen bölgesinde kullanılsa da bezelerin tedavisinde yeri yoktur.

Lipom Ameliyatı Video ;

Lipom cildin altındaki yağlı tabakasında bir grup hücrenin hızlı ve deforme bir şekilde büyümesiyle ortaya çıkan bir durumdur.
Cilt altı dokusu bulunmayan kafa derisi hariç (kafa derisindeki beze değil kist olarak adlandırılır) neredeyse vücudun her yerinde oluşabilir. Geniş bölge olması sebebiyle en sık gördüğümüz yer karın ve sırt gibi gövde alanıdır,ikinci sırada kol ve bacaklar gelir.

Vücudun görünen alanındaki lipom alınırken tedavinin estetik yönü unutulmadan olabilecek en küçük cilt kesisiyle alınmalıdır yani 4 cm lipom için cilt 4 cm kesilmemeli 2-2.5 cm kesilerek çıkarılmalıdır. Çıkarılacak doku şekli değiştirilebilir bir yapıya sahip olduğu için dar delikten çıkarılması mümkündür ancak tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığında mümkündür.
Bu konuda tecrübesi az olan bir cerrah aynı kitleyi 2 katı cilt keserek çıkarır ki bu da estetik açıdan kötü bir görünüm arz eder. Kesilen yerin dikişi de önem arz eder, mümkün olduğunca estetik dikiş denilen gizli dikişlerle kapatılmalıdır bu sayede balık kılçığı gibi bir iz kalmaz.
İzleyeceğiniz videoda çıkarılan dokunun büyüklüğü ciltteki kesinin 2 katından büyüktür. Ameliyat sonrası izi etkileyen en önemli faktör yapan cerrahın tecrübesi ve bu konudaki eğitimidir. Idea Kliniklerde lipom ameliyatları olabilecek en küçük kesiyle yapılır ve estetik dikişlerle kapatılır.

Kafada Yağ Kisti Ameliyatı Video

Kafadaki bu tür yağ içeren kitlelere her ne kadar beze de dense de kafada beze olmaz, kafadaki kisttir. Bezelye kist arasındaki fark şudur; Kistin içinde margarin gibi yapı varken bezenin içinde kuyruk yağı gibi görünür. Kafada bu tür kistler tespit edildiğinde en kısa sürede çıkarılmalıdır çünkü bunlar kendiliğinden yada ilaçla kaybolmaz ve büyüme eğilimindedir, ayrıca iltihaplanarak sorunun büyümesi de mümkündür.

Kafada Yağ Kisti Ameliyatı Video

Küçük kistleri çıkarmak için 1 cm kesik yeterliyken büyük kisti çıkarmak için 3-4 cm kesmek gerekir ki bu kalacak izin büyük olmasına sebep olur. Bu sebeple şikayet yapmasa dahi büyümeden aldırmak en doğru yaklaşım olur. İzleyeceğiniz videoda görüntüye dikkat ederseniz 2 cm lik bir kist 1-1.5 cm lik yer kesilerek çıkarılabilmektedir.

Kafadaki bu tür net şekilli (yuvarlak nohut, fındık veya ceviz gibi) kitlelerin neredeyse tamamı bu hastalıktır ve teşhis genellikle hasta tarafından doğru konur, doktor tarafından da kesinleştirilir. Bazı internet sitelerinde bezenin delinerek boşaltıldığını görebilirsiniz, bu tamamen yanlış bir uygulamadır çünkü kapsülü çıkarılmazsa yüzde yüz ihtimalle tekrar oluşur. Kafadaki bezeleri almanın tek yolu ameliyattır ancak ameliyatta küçük ayrıntılar hastanın sosyal yaşamı açısından önem arz eder. Idea Kliniğin Bursa, İzmir, Ankara ve İstanbul’daki toplam altı şubesinde de SGK mensubu hastalardan % 50 ücret alınmaktadır. Tüm şubelerde saçlar tıraş edilmeden kist alınır ve uygulama sonrası gazlı bez, bandaj yada flaster gibi yapıştırıcılar konmaz bu sayede hasta kliniğe girdiği gibi hiçbir görsel kirlilik olmadan çıkar bu sayede işine ara vermesi gerekmez. Saçlar uzunsa anlaşılması asla mümkün değildir.

Yağ Kisti Ameliyatı Sonrası

Şişlik o anda yok olur.
Ağrı kesici almayı gerektirmeyecek kadar hafif bir ağrı olabilir
Bir defada bir tane alınabildiği gibi on tane de alınabilir
Kesik çok büyük yapılmadığı için ertesi gün banyo yapabilir.
Olabilecek en küçük cilt kesisiyle çıkarıldığı için fark edilir bir iz kalmaz.
Alınan kistik oluşum bir daha asla aynı yerde tekrar olmaz
İşlem ağrısız bir şekilde 5-8 dakikada tamamlanır
Saçları dökecek kadar büyümüşse saçlar geri çıkmayabilir

Bu konuda tecrübeli kliniklerde işlemden hemen sonra klinikten çıkarken ameliyat edildiğini gösteren belirti yani kirlilik olmaz ancak devlet hastanesi gibi kurumlarda kafa sargılarla sarılabilir yada 3-4 parmak genişliğinden kelebek denilen gaz bezi yaraya dikilir.

Yağ Bezeleri Kanserleşir mi?

Kesinlikle hayır, kansere dönüşme ihtimali yoktur ancak baştan itibaren kanser olarak başlayan ve çok hızlı büyüyen yağlı dokulardan kaynaklanan liposarkom vardır. Liposarkomlar kötü huyludur. Başka orhanlara sıçramadığı için genellikle öldürücü olmaz ama çok büyük hacimlere ulaşabilir. Tek tedavisi ameliyattır. Ameliyattan sonra sık tekrarlar.

Kafada Yağ Kisti Hangi Bölüme Gider?

Aslında tüm cerrahi branşların çıkarabileceği kadar basit bir işlemdir ancak daha kaliteli bir hizmet için bu konuda yetkin branş genel cerrahidir ve genel cerrahi bölümüne gidilmelidir. Gidilecek sağlık kuruluşları arasında SGK anlaşması olan kuruma gitmek aynı hizmeti çok daha ekonomik fiyatlara alınmasını sağlar, çünkü SGK lı kabul eden özel sağlık kuruluşları ücretlerin bir kısmını SGK dan almaktadır.

Kaynaklar

https://www.ideaklinik.com/yag-bezesi-lipom-tedavisi.html
http://www.ideaklinikbakirkoy.com/lipom-yag-bezesi-nasil-gecer/

http://www.yagbezesitedavisi.com/lipom-yag-bezesi-tedavisi/
https://www.ideaklinik.com.tr/lipom-yag-bezesi-nedir-tedavisi-nasil-yapilir/

8 Yorumlar

  1. Başımın ön kısmında 3 cmlik yağ bezesi var cerrahi müdahaleyle alinacak dendi. Acaba kesilen yerde iz kalır mı? O bölgeden saç çıkar mı?

    • kesinin durumuna ve yapılan dikişe bağlı olarak iz kalır.gelirseniz en küçük kesiden uygun şekilde çıkarabiliriz
      Op.Dr.Atilla Kaya

  2. Benim gozumle burun yanimin ortasinda yag bezesi var bunu aldirmam yuzumde bir iz birakir mi

  3. elimden yağ beşerinde ameliyat oldum.dikisleri ne zaman aldırmam gerekiyor

  4. Ayağımdan yağ bezezi ameliyatı oldum 7gün oldu ayağım çok şiş neden acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz