Anasayfa / Genel / Hamileyken Varis Tedavisi Yapılır mı

Hamileyken Varis Tedavisi Yapılır mı

Hamileyken varis tedavisi yapılır mı

sorusunun cevabı teorik olarak evettir ama pratikte hayır demek gerekir. Hamileyken karın içinde basınç artması sebebiyle bacak toplar damarlarından dönen kirli kanın geri dönüşü yavaşlar, damar içinde basınç artar ve buna bağlı olarak toplar damarlarda genişleme olur. Normalde genişleme şeklinde gördüğümüz bu değişim varisi olan hamilede daha ciddi sıkıntıya sebep olur ve şikayetler çok artar.
hamileklikte varis neden oluşur

Hamileyken varis tedavisi doğum sonrasına ertelenir bunun sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
– Normalde % 3 oranında görülen sakat bebek olursa sağlık personeli haksız yere suçlanır.
– Dolaşım yavaşladığı için emboli riski az da olsa artar.
– Zaten şiş olan bacaklardaki varisler ameliyatsız da olsa tedavi edildiğinde ağrı artışı olur.
– Az da olsa hareketi kısıtlar.
– Kullanılan ilacın hamilelerde yeterli bilimsel çalışması yoktur.

Bu sorunlar sebebiyle şöyle yaklaşım daha doğru olur;

Hamile kalmadan önce mutlaka tedavi olmalısınız. Kılcal, orta yada kalın varisler derecesi önemli olmaksızın hamile kalmadan önce tedavi olmak daha akıllıca olur. Çünkü var olan bu damar genişlemesi gebelik sürecinde hızla ilerleme ve yaygınlaşma sürecine girecektir. Bu durum sizde daha fazla şikayete neden olacaktır. Özellikle bacaklarda ağrı, sızlama, kramp ve kaşıntı doğuma kadar bezdirebilir. Bir diğer nedeni ise gebelik sürecinde varisler tedavi edilmediği için hamile kalmadan önce tedavinizi yaptırmalısınız.

Hamilelikte Varisi Olanlar Nelere Dikkat Etmeli ?

hamilelikte varis ameliyatıFazla kilo almayın, günlük yürüyüş yapın Özellikle ilk çocuğuna hamile kalan anne adayları yeteri kadar tecrübesi olmadığı için biraz daha nazlı olabilmektedir. Daha çok oturarak hareketsiz bir yaşamı benimseyen anne adayı aslında hatalı bir sürece girmektedir. Bu şekilde hareketsiz bir yaşam ve fazla kilo problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunun yerine günlük kısa mesafeli bile olsa yürüyüşler yapmalı, fazla kilonun riskini yaşamayın. Tabiki burada kastedilen gebeliğin daha doğrusu bebeğin getirdiği kilolar değil aşırı kilolardır.

Ayaklarınız yukarda istirahat edin
Özellikle evde olduğunuz zamanlarda uzanıp bacaklarınızın altına yastık gibi 15-20 cm yukarıda olmasını sağlayacak bir şey koyabilirsiniz. Bu şekilde kalbe geri gitmesi gereken kirli kanın akışına yardımcı olursunuz. Bu durum sizde ortaya çıkan bacak ağrılarını ilaç kullanmadan kendi kendine geçirmektedir.
hamilelikte varisi olan varmıVaris Çorabı Giyin
Hamile varis çorabı giyerek ilerlemesini ve şikayetlerinizi azaltın, tekrar belirtmek gerekirse siz ve bebeğin zarar görmemesi için hamile kadınlar gebelik döneminde ameliyat yada ameliyatsız tedavi edilmezler. Mutlaka doğum beklenmeli ve 2 ay sonraki süreçte geçmemesi halinde tedavi edilir. Bu süreçte hastalığın ilerleme hızını düşürmek için size özel varis çorabı kullanmalısınız. Bacak ölçülerinize uygun seçim yapmalısınız.

Doğum sonrasına erteleyin ama yaptırın çünkü tekrar hamilelikte daha ciddi sorun yaşayabilirsiniz. Normalde damar genişlemesi kendi kendine geçen bir hastalık değildir. Fakat gebe kadınlarda ortaya çıkan kılcal damar problemi doğum sonrası kendi kendine normale dönme imkanı bulunuyor. Sadece kadınların %10’unda kalıcı hale gelebilmektedir. O nedenle doğrum yaptıktan sonra 2-3 ay istirahat etmeli ve kendi kendine kaybolmaması halinde tedaviye gelmelisiniz.

hamilelikte varis tedavisi yapılır mı

Hamileyken Varis İlacı Kullanılır mı ?

Şikayetlerde artış olursa ilk 3 aydan sonra daflon veya benzeri ilaçlar kullanılarak rahatlanabilir.

Varis kaç çeşittir

Varis çeşitlendirmesi toplar damardaki yapısal bozukluk,bacaktaki muayene bulguları ve cilt değişikliklerine göre yapılır. Bu çeşitlendirme clasifikasyon kelimesinin baş harfi kullanılarak C1-C6 arasında yapılır.
Buradaki çeşitlendirme bilimsel sınıflamadır ve daha çok genişlemiş damarın yapısına ve yaygınlığına göre yapılmaktadır. Halk arasında kullanılan kılcal damar çatlaması, kılcal veya kalın gibi sınıflamalar farklıdır ve bilimsel olamdığı için standart değildir. Derecelendirme başlangıç aşamasından çok ileri dereceye doğru giden 6 çeşittir.
Class 1 en erken dönemi Class 6 en ileri evreyi tarif eder.
Class 1 varisler

1 derece varis
Daha çok kılcal damar çatlaması şeklindedir, telenjektezi ve retiküler tanımlamaları kullanılır, estetik olarak kirlilik dışında ciddi sorun yaratmazlar, ağrısı sızlama gibi rahatsızlıklar seyrektir. Özellikle etek giyen kadınlarda sıkıntı yaratmaktadır.
Clas 2 varisler

3.derece varis
Toplar damarların genişliği 3 mm yi geçmiştir, belirgin mor toplar damarlar vardır, görsel kirlilik yanı sıra yaygınlığına bağlı olarak ağrı, akşamları sızlama gibi rahatsızlıklar da vardır.
Clas 3 varisler
Toplar damar genişlemeleri parmak kalınlığına kadar artmıştır, C 1 ve 2 de olan sorunlara bacaklarda ödem sorunu da eklenmiştir ve şikayetler artık daha şiddetlidir.
Clas 4 varisler
Sorun sadece varis olmaktan öteye gitmiştir. Ek olarak deri bulguları da vardır. Deride kahverengi leke ve alerjik döküntü benzeri bulgular vardır.
Clas 5 varisler
C4 e kadar olan bulgular yanı sıra basit ülserler ve iyileşmiş ülser izleri görülür.
Clas 6 varisler
Geniş alanları tutan ülserler, ileri derece ödem, ileri derece lekelenmeler ve yaşam kalitesini düşürecek düzeyde fiziki rahatsızlıklar görülür. Tedavisi en zor olanıdır.

4.derece varis
Anne veya babanızda varis hastalığı varsa büyük ihtimalle sizde de olacaktır ve de yıllar içinde ilerleyecektir bu sebeple erken dönemde tedavinizi yaptırmanız sorunun büyümesine engel olur.
Diğer bilinmesi gereken bir konu da tümü ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir, ameliyata karar vermeden bu yöntemleri araştırmanız sizi gereksiz bir ameliyattan kurtarır.

ileri derece varis
Yemek borusu, yumurtalık, vajina bölgesinde görülen varis  çeşitleri ve hemoroid ayrı konular olarak ele alınacaktır.

Varisin tedavi seçiminde derecelerin önemi olsa da tamamı ameliyatsız yöntemlerle yok edilebilir, önemli olan gidilen kliniğin bu konudaki teknolojik yatırımı ve ilgili doktorun bu konuda tecrübesi ve eğitimidir.

vajinal varis
Vajinal Varis Fotoğrafı

Her ne kadar devlet hastanelerinde ve ara sıra damar hastası kabul eden kliniklerde çeşitli ( endo venöz lazer, klasik ameliyat vs ) ameliyatlar yapılsa da bu konu üzerine yoğunlaşmış kliniklerde ameliyatlar azaltılmış ve daha çok ameliyatsız varis tedavileri öne geçmiştir.
Gidilecek kliniğin bu konudaki tedavi seçenekleri iyi araştırılmalıdır yoksa gereksiz bir ameliyata ikna edilirsiniz.

Varis Ağrısı

Varis ağrısı herkeste olmaz. Farklı kişilerde farklı düzeyde bulgular olabilir. Bezdirici düzeylerde bacak ağrısı, bacakta sızlama ve kramp, geceleri yanma hissi gibi şikayetler olmaktadır.

Neden bazılarında hiç şikayet olmazken bazılarında zulüm düzeyinde ağrı olduğu izah edilememiştir çünkü bu farkı belirleyen hastalığın düzeyi değildir yani çok ileri varisi olanlar da bile ağrı olmayabilmektedir.

Bacak Ağrısı Nedenleri şunlardır

  • Damarın içindeki basınç artar ve damar duvarı gerilir bu gerginliğin olması
  • Genişleyen damardan doku içine sıvı sızar bu sıvının deriyi germesi
  • Yine sızan sıvının içindeki elektrolitler tahriş yapabilir
  • Sıvı sızmasına bağlı gelişen şişlik sinir uçlarını uyarır.
  • Gece krampları daha çok elektrolit sızıntısındandır
  • Tüm bunlar ağrı yanı sıra yanma ve sızlama da yapabilir

varis ağrısı nasıl geçer

Varis ağrısına ne iyi gelir

En etkili uygulama varislerin kalıcı olarak tedavi edilmelisidir, tedavide çok daha az tekrarlayan ameliyatsız yöntemler tercih edilmelidir.

varis ağrısıEğer tedavi ertelenecek ise, varis çorabı giyilebilir yada elastiki bandaj sarılabilir, burada çorap daha etkili olduğu için tercih edilebilir çünkü bandajı uygun basınçla ve düzenli bir şekilde sarmak oldukça zordur bu sebeple bacakta oluklar oluşur daha da önemlisi çorap normal görünürken bandaj daha dramatik bir görünüme sebep olur.

Gün içinde sıkça istirahat edilmelidir, istirahat sırasında ayakların altına sandalye veya benzeri bir yükselti konarak bacaklar yukarda tutulmalıdır.

Sıkça yürüyüş yapılmalıdır hatta yaşamın rutini haline getirilmeli her gün belli bir tempoyla ve belli bir mesafe yürünmeye çalışılmalıdır, örneğin iş yeri 1-2 km ise araçla gitmek yerine yürüyerek gidilmelidir.

Varis ağrısı için ilaç ve kremler etkili uygulamalar değildir, boşa beklentiye girilmemelidir ancak tüm ağrılı sorunlar gibi ağrı kesiciler kısmen etkili olur.

varis ağrısı için kremŞişmeye bağlı bacaklarda gerginlik ve buna bağlı cilt gerilmesinden şikayetler olabilir bunu azaltmak için cilt nemlendiricisi kullanılabilir.

Akşama doğru sızlama olması yine kramp girmesi sık rastlanan durumdur bunlar için okşama şeklinde derin masaj yaparak kaslar rahatlatılmaya çalışılabilir.

Kovaya konan ılık su rahatlık verebilir bacaklar ılık suda bekletilebilir veya ılık su içinde masaj yapılabilir.

Ödem yani şişlik fazla oluyorsa ek bir sağlık sorunu olup olmadığı araştırılmalı varsa tedavisi başlanmalı ve tercihen daha az tuz tüketilmelidir.

Şikayetleri azaltmaya yönelik, sülük, hacamat ve kirli kan almak gibi uygulamalardan uzak durulmalıdır.

Tüm bu önlemler tedavi edici değildir yani sorun olduğu gibi kalır şikayetler kısmen veya tamamen düzelir. Doğru yaklaşım kalıcı tedavi planlamak ve varislerden kalıcı olarak kurtulmaktır. Aslında son yıllarda giderek yaygınlaşan ameliyatsız varis tedavileri sayesinde bir haftada çekilen sıkıntılara katlanarak tamamen kurtulmak mümkündür.

 

 

~

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz